Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 25 oktober 2014

Haha, där blev ni allt blåsta!

- Haha, där blev ni allt blåsta!

Ungefär så menar Borgholm Energis styrelseordförande Stig Bertilsson tillsammans med sin VD Anders Lindholm i en insändare i dagens nummer av Ölandsbladet riktad mot Borgholms kommun och dess högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.
 
Klippt ur dagens insändarsida i Ölandsbladet
Kommunfullmäktige hade kanske inte förväntat sig att kommunägda bolagets ledning skulle bestå av lurendrejare som gått in för att blåsa kommunen. Kommunfullmäktige som själva hade utsett BEAB.s styrelse trodde väl inte annat än att denna styrelse avsett att lånen skulle betalas tillbaka i takt med att pengarna flöt in. Men det har tydligen Stig och hans VD fått för sig att dom kan strunta i och valt att istället lägga pengarna på annat.
Stigs egen roll i sammanhanget är ju intressant eftersom han samtidigt varit ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i styrelsen för Borgholm Energi. Å ena sidan talade han som ledamot i kommunfullmäktige den gången sig varm för att kommunen skulle teckna denna borgen för BEAB:s lån. Nu häver han - i egenskap av styrelseordförande för BEAB - mer eller mindre ur sig att där gick kommunfullmäktige på en blåsning!
Till yttermera visso har kommunägda BEAB inte haft någon rätt att - utan att fråga kommunfullmäktige om lov -  dra igång stora VA-projekt, som tydligen dom 30 miljonerna som borde gått till amorteringar av lånen istället har gått till! 
Med detta torde Stigs Bertilssons politiska förtroendekapital vara definitivt förbrukat och något omval för hans del till BEAB:s styrelse är lika sannolikt som att man skulle välja in en trebent trähäst (för att åter citera Ölandsbladets Michael Ståhls uttryck)!
Vill Du kommentera, klicka här! 

2 kommentarer:

  1. Håkan Peterson, Sättra25 oktober 2014 kl. 19:09

    Ju mer jag läser - och försöker förstå - så kokar frågan ner till vad har beslutats I frågan i kommunfullmäktige? Finns det protokoll med beslut om amorteringsplan? Gör det inte det - så handlar det mer om hur styrelsen (och främst ordförandenn) I BEAB agerar. Då kan det komma in en moralisk aspekt. Ölandsbladets artikel - vad bygger den på? Protokoll eller annat? För mig är det inte tydligt vad som är den egentliga frågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får hoppas läget kanske klarnar på måndag kväll.
      Det olycksaliga kommunfullmäktigebeslutet från september 2010 om att gå i borgen innehåller ingenting om amorteringar, så den biten är ju på BEAB:s ansvar.
      Sen kan man ju tycka att det ligger på kommunstyrelsens ansvar att ha koll på läget så att det kommunägda bolaget sköter sig och amorterar på sina skulder så länge som kommunen står i borgen.

      Som jag förstått det bygger Ölandsbladets avslöjanden på att revisorerna har reagerat dels emot att inga amorteringar har gjorts, samt dels emot att intäkterna från bostadsrättsförsäljningarna har gått till annat som först borde ha godkänts av kommunen i egenskap av bolagets ägare.

      Radera