Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 23 oktober 2014

Svar från Lisbeth

Nu ser det faktiskt ser ut att bli interpellationsdebatt om BEAB:s amorteringar och (kommunledningens koll på läget) redan nu på måndag. Lisbeth Lennartsson har nämligen redan skrivit ett svar, som ni här ska få se.    
Men först tar vi mina frågor till Lisbeth en gång till:

Interpellation till ordföranden i tidigare kommunstyrelsen 2010 – 14 Lisbeth Lennartsson  
Kan du förklara hur Borgholms kommun har följt upp att dom lån som Borgholms kommun står i borgen för verkligen blir eller har blivit amorterade enligt plan? 
Hur har kommunen tillförsäkrat sig information i detta avseende?  
Vem bär ansvar för att amorteringsplan följs?   
Borgholm den 21 oktober 2014 
Per Lublin 
Kommunfullmäktigeledamot för 
nya Ölandspartiet (nyaÖp) 
                            
INTERPELLATIONSSVAR FRÅN LISBETH LENNARTSSON
Eftersom ingen ledamot i kommunfullmäktige har initierat  och fullmäktige inte i övrigt  har fattat några beslut gällande amorteringsplan för Borgholm Energi AB så är frågan om amorteringsplan en fråga för bolagets styrelse. 
Kommunfullmäktige, genom kommunstyrelsen, har att se till så att de av kommunfullmäktige fattade besluten följs av verksamheterna inklusive bolaget. 
Eftersom min uppfattning av besluten runt borgensåtagandet för Resedan var att Borgholms kommuns borgensåtagande till Borgholm Energi AB  skulle minskas med 55 miljoner kronor när lägenheterna var färdigbyggda så påminde jag ordförande i Borgholm Energi AB om detta  tidigt hösten 2013.      
Ordförandes svar till mig då var, helt korrekt, att kommunfullmäktiges protokoll (som är justerat av såväl kommunfullmäktiges ordförande som två av fullmäktigeledamöterna) inte innehåller något beslut gällande tidsbegränsad borgen eller minskad borgen i samband med försäljning av lägenheterna.      
Beslutet gällande kommunens borgensåtagande för Borgholm Energi AB är skrivet enligt Kommuninvests rekommendationer. På fullmäktigesammanträdet fanns bifallsyrkanden till hela borgensåtagandet och avslagsyrkanden på delar av borgensåtagandet. Ingen av fullmäktiges ledamöter lade något tilläggsyrkande.
Lisbeth Lennartsson (C)
           
Begrep ni det där? 
Jag begrep i alla fall att hon nu försöker skylla på kommunfullmäktige (!) att varken hon eller kommunledningen har haft någon koll hur den låntagare som kommunen här har gått i borgen för (BEAB) har skött sina amorteringar. 
Som fullmäktigeledamot tycker jag verkligen inte att det är mitt fel* att kommunen har gått i borgen för BEAB:s lån för att bygga dyra lyxlägenheter i Resedan och för att BEAB tydligen har givit blanka fasen i att amortera när dom fått in pengar, att kommunstyrelsen (som ska föreställa vara kommunens regering) har haft noll koll på den saken och att kommunen nu - som så ofta annars - sitter där med Svarte Petter.
Lisbeth och Ilko Corkovic i den dåvarande kommunledningen bär däremot ett stort ansvar här. Det ska vi prata mer om på måndag kväll. Liksom om Stig Bertilssons ansvar i egenskap av styrelseordförande för BEAB för bolaget amorterade på sina lån.
*) Fotnot: I synnerhet inte som jag var en av dom båda i fullmäktige som den gången yrkade avslag på att kommunen skulle gå i borgen för lånet för att bygga dessa lägenheter. Den andra var Eddie Forsman. Utöver oss båda var det ytterligare elva ledamöter som reserverade sig mot beslutet. Ingen av oss tretton kan gärna lastas för det beslut som kommunfullmäktige tog och för att det inte hade någon tidsbegränsning. Kommunfullmäktige beslutade för övrigt precis exakt det som kommunstyrelsen då hade föreslagit.
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar