Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 28 december 2014

En tionde ledartikel efter maktskiftet i vår kommun







En nyårsönskan om samarbete över alla partigränser
  
   
Att centern efter valet har blivit fråntaget i stort sett alla sina politiska positioner i vår kommun är egentligen ingenting att förvåna sig över och är dessutom synnerligen självförvållat.
Detta parti har under alla dessa år vid makten lyckats styra med en häpnadsväckande kombination av arrogans, maktfullkomlighet och okunnighet. Utan minsta egentliga mål för vår kommun och dess utveckling.
Det är inte underligt att valet utmynnade i ännu en brakförlust för centern i vår kommun och att denna resulterade i att centern nu drivs iväg från samtliga dom inflytelserika arbetsutskotten och därmed från allt egentligt inflytande i kommunen.

Men det behövdes ett nytt parti - Framtid Öland - för att väcka socialdemokraterna och få dem att våga sätta centern på pottan. Det är ett svaghetstecken hos kommunens (s)törsta parti  - samt hos moderaterna - att dom inte redan tidigare har petat ner Lennartssonskan från kommunalrådsstolen och tagit ifrån Bertilsson hans ordförandeklubba i Borgholm Energi. Det kunde dom ha gjort redan för fyra år sedan - och kanske tidigare än så. 
Men är vi betjänta av ett maktskifte som huvudsakligen innebär att en partikonstellation tar över efter en annan? Är det verkligen okej att även fortsättningsvis partifärg i många viktiga sammanhang får väga högre än kompetens och lämplighet när tillsättning av olika kommunala tillsättningar ska ske? Kan alla centerpartister dömas ut som inkompetenta idioter?
Svaret på dessa tre frågor är naturligtvis nej!
Nu behövs en skärpning. Nu får det faktiskt räcka med att blint "ge igen" till centern. Att tjurigt ge igen för gammal ost leder sällan till något positivt. Nu behövs det annat! Nu är det samling över alla partigränser som behövs. Samling mot gemensamma mål för kommunen. Och då får inga ställas utanför dom forum där ett egentligt samarbete kan ske. Vare sig centern eller några andra. 
Det är dags att Ilko visar sin storhet och slutar upp med att vara en socialdemokratisk partistrateg på kommunalrådsstolen och istället övergår till att bli allas vårt kommunalråd. Då behövs heller inga "oppositionsråd" och då kan vi få ett brett konstruktivt samarbete för vår kommuns bästa istället för fortsatt destruktivt partikäbbel! 
Låt oss hoppas att det nya året kan leda dithän! 

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här! 
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
                     

2 kommentarer:

  1. Håkan Peterson, Sättra28 december 2014 kl. 12:53

    Hel "Lubbe", ja det dags å bikta sig - så här i det gamla årets sista självande timmar. Tycker du har helt rätt i det konstruktiva för kommunen å att ha en bred samsyn i vad som är bäst för medborgarna - både i det korta, men framför allt det långa perspektivet. Peter Boström hade en bra krönika/ledare i ÖB om vilka öländska värden som kan utvecklas. Just utveckling är det som gäller för kommunen. och med rätt utveckling kommer ön att leva mer hela året och det blir attraktivt att bo i kommunen.
    Önskar dig ett gott slut och ett positivt och konstruktivt politiskt arbete 2015.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Håkan!
      Önskar Dig detsamma, tackar för i år och ser förhoppningsfullt fram emot många nya konstruktiva "inputs" från Din sida under det kommande året!

      Radera