Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 26 januari 2015

En historia från mellersta Öland

Den märkliga tingest av metall som i förra veckan upphittats på stranden i Långlöt - som trotts vara en rysk granat och som man därefter låtit spränga - har väckt en del uppmärksamhet i riksmedia. 
Den får mig att tänka på något som inträffade i Gärdslösa för runt sjuttio år sedan. 
Dåvarande lantbrukaren John Kristiansson, innehavare av Jordsläta Södergård och far till bröderna Åke och Folke som senare drev gården, hade då skaffat sig någon slags nymodig fettspruta och hade lagt ifrån sig denna på en stengärdsgård intill gården. Ett av den tidens original på mellersta Öland som gick under benämningen Abraham-Pelle (uttalades förmodligen av dom flesta "Abraamm-Peell") hade råkat stryka förbi och tagit med sig sprutan utan att riktigt veta vad det var för något. Så småningom hade han kommit till Sättra, där han - i hopp om att få reda på var det var för ett föremål som han kommit i besittning av - hade vänt sig till den klurige skomakaren som bodde där
Skomakaren trodde genast att det var en bomb och beordrade i varnande ordalag Pelle att försiktigt lägga ner den på marken och inte röra den mer, varefter han förskräckt ringde till lagens långa arm och meddelade vad Pelle hade hittat och kommit med. 
Efter en inspektion på plats lät länsman sedan tillkalla militären, som rekvirerade en lastbil och under iakttagande av stor försiktighet sedan fraktade fettsprutan över till fastlandet.
Nu var det så att John Kristiansson efter ett tag hade kommit att sakna sin fettspruta och eftersom han sett Abraham-Pelle smyga förbi och denne var känd för viss långfingrighet, så fattade lantbrukaren sina misstankar och uppsökte Pelle. Denne erkände sitt tilltag och berättade att föremålet ifråga hade lagts i beslag hos skomakaren i Sättra. Men när John Kristiansson därefter kom hem till skomakaren, så var fettsprutan redan på väg till en destination långt upp på landet för att sprängas. 
Nu blev det rikssamtal per telefon dit upp och det hela slutade lyckligt med att John Kristiansson så småningom fick tillbaka sin fettspruta i oskadat skick. 
Tänk så det kan bli! 
Är det förresten någon i Långlötstrakten som saknar en fettspruta?
Vill du kommentera, klicka här
        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar