Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 25 februari 2015

Meny från gårdagens kommunstyrelseföreställning (med några egna reflektioner)


 Meny
Varsågoda, det är bara att klicka och välja!
  • Inledning med upprop och information från "kommunchefen" Christina Madeling som meddelar att hon nu även "går in som personalchef". Håhåjaja! Samt information om ett informationsblad ("Kommun-Nytt") till både bofasta hushåll och delårsboende som tydligen är på gång. Klicka här och se och hör (totalt 8 ½ minut)
   
  • Surdegsärendet att Stoppa tidigare fullmäktigebeslut att sälja Runstens skola (fördröjt genom återremiss som M och Cp lyckats genomdriva) blev dagens stora diskussion 
Klicka här och följ diskussionen (nästan en timme)
Klicka här och följ omröstning och beslut (cirka 2 minuter). Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige.
    
  • Fredrik Wiebert från kalmarföretaget "Creation" presenterar ett arbete han gjort på uppdrag av förra kommunledningen kring Borgholms kommunvapen och ny logotyp och "kommunfärger", följt av en viss diskussion.  
Klicka här för att se och höra presentationen och diskussionen (totalt 50 minuter)
Klicka här för att höra mina egna små reflektioner, kommunstyrelsens beslut samt att höra lite prat om en vattenläcka mellan Borgholm och Köpingsvik (totalt 5 minuter) 
    
  • Michael Säf från Rambölls ingenjörsbyrå i Göteborg presenterar under cirka 40 minuter på ett synnerligen trist, "säfligt" och alltför omständligt sätt sitt projekteringsarbete för utbyggnad av Byxelkroks hamn med beräknade kostnader*. 
Klicka här om du vill se och höra (totalt inklusive beslut om tillskjutande av ytterligare projekteringsmedel 43 minuter)
De som förväntat sig en riktig marina blir nog ganska besvikna för här finns ingenting för båtuppläggning projekterat utan bara en stor gästhamn, inget annat! 
    
  • Projektering för ombyggnad av f d vårdcentralen på Ekbacka till förvaltningslokaler
Klicka här för att höra vad som sas fram till att ärendet blev slutet (stängt för insyn) när man skulle prata siffror (cirka 4 minuter)
Klicka här för att höra yrkanden och beslut (även det cirka 4 minuter)
Vad som däremellan sades var det tydligen inte meningen att medborgarna skulle få veta! Det är rena löjan att tro att eventuella anbudslämnare skulle låta sig påverkas av vad som sades bakom slutna väggar om dom hade hört det.
Enligt min mening bör man lägga ner hela projektet och istället låta samtliga obehövliga lokaler på Ekbackaområdet få bli bostäder för att tillmötesgå efterfrågan på billiga mindre hyreslägenheter! 
Kommunalrådet och övriga kommunledningen borde inte låta sig styras av tjänstemannalobbyn med socialchef Ewa Ekman i spetsen!
   
  • Detaljplan på Ekerum för "Puttern" (det tilltänkta hotellet med närmaste omgivning). Klicka här om du vill höra debatt och beslut (totalt 7 ½ minut). Slutligt beslut om antagande tas av kommunfullmäktige

  • Arvoden för ordförande och vice ordförandena i BEAB. Klicka här om du vill höra debatt och beslut (8 minuter totalt). Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige. 
  • Motion från mig angående rätt till heltidstjänstgöring för kommunens anställda. Beslut att föreslå kommunfullmäktige bifalla motionen. Klicka här för att lyssna (drygt 1 minut totalt ) 
  • Motion från mig om att införa möjligheter till digital direktdemokrati. Beslut att föreslå kommunfullmäktige avslå motionen. Klicka här för att lyssna (totalt 10 minuter)
  • Motion från mig om att effektivisera motioners handläggning. Beslut att föreslå kommunfullmäktige avslå motionen. Klicka här för att lyssna (totalt 8 minuter)
  • Motion från mig om korrekt behandling av motioner. Beslut att föreslå kommunfullmäktige bifalla motionen. Klicka här för att lyssna (totalt 4 minuter)
  • Överenskommelse om krissamverkan i Kalmar län. Klicka här för att lyssna på debatt och beslut (3 ½ minut totalt)
  • Återtagande av ansvaret för funktionshinderrådet från socialnämnden. Beslut. Klicka här och lyssna (totalt inte ens ½ minut)
  • Samförläggning av gatubelysning, godkännande av faktura i efterhand på vissa villkor för framtiden, omfördelning av åretsinvesteringsbudget med anledning av detta samt diskussion kring fibernätsutbyggnad m m. Klicka här för att lyssna (totalt cirka 17 minuter)
  • Marknadsföringsstöd m/s Solsund och avtal om färjetrafik Oskarshamn - Byxelkrok 2015. Klicka här för att lyssna på debatt och beslut (totalt cirka 19 minuter)
  • Medfinansiering till projektledare för Borgholms 200-årsjubileum. Klicka här på debatt och beslut (totalt 10 minuter)
  • "Utseende" av representant för kommunen till Kumulus årsmöte, där ungdomspolitiker Annette Hemlin (snart 53) är föreslagen. Klicka här för att lyssna (1 minut) 
  • Extraärende om medel till inköp och installation av ny UV-enhet (bakteriedödande) till Åkerbobadet. Samt vid väl synlig skyltning till Åkerbobadet. Klicka här för att lyssna (Totalt 3 minuter)
  • Synpunkter med anledning av rattfyllerimålet mot Lars Bylund och dennes o(?)lämplighet som uybildningschef. Klicka här (3 minuter)

*) Fotnot: Byxelkroks hamnchef Kenneth Niklasson samt Hasse Johannesson på BEAB fick också någon liten syl i vädret
    Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar