Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 20 mars 2015

När solen blir svart

När solen blir svart går jorden under. Men inte om den förmörkas av att månen kommer emellan en liten stund.   
Jag minns fortfarande hur jag som nioåring en sommardag i Köpingsvik upplevde den "totala" solförmörkelsen 1954. Det blev en grå dager fast det var mitt på dagen, fåglarna tystnade och genom sotade glas kunde man se hur solytan skymdes av månen. Fast helt mörkt blev det aldrig.   
Och helt mörkt blir det inte heller idag när solförmörkelsen har sin kulmen över Öland kl 10.56. För vår del blir solförmörkelsen partiell, d v s bara en del - även om det är det allra mesta - av solens yta skyms av månen. Men på Färöarna ute i Nordatlanten kommer solförmörkelsen att var total under drygt två minuter (cirka en kvart tidigare).   
En annan sak är förstås hur mycket av själva solförmörkelsen som man kommer att kunna se var man nu befinner sig. Det beror förstås på om himlen är klar eller ej. För solens och vindarnas ö är det dessvärre förutspått mulet väder och samma på Färöarna där det dessutom - som så ofta - ska regna. Det senare måste vara en besvikelse för dom cirka tio tusen turister från hela världen som dragit till det nordatlantiska öriket för att få uppleva den totala solförmörkelsen.  
När solen blir svart kommer veckan att ha sju torsdagar. 
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar