Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 17 mars 2015

Runstens skola åter en het nyhet i medierna

Idag hade gamle fine runstensbon Åke Person - som gick bort helt nyligen - annars kunnat saxa ett klipp med en glädjande nyhet till den fantastiska tidningsklippssamlingen om Runsten:
Klippt ur Barometern - men tyvärr inte av Åke

Och så här har det sett ut i Ölandsbladets webbtidning idag, där tidningens Michael Ståhl har skrivit:
Rev upp försäljning av skola
Runstens skola förblir i kommunens ägo. Nu ska förskolan in i bottenvåningen.
BORGHOLM/RUNSTEN 
 Sälja eller inte sälja? 
Sommaren 2013 fattade fullmäktige beslutet Borgholms att sälja Runstens skola till någon form av privat aktör för att sedan hyra in sig med förskolan efter Södvikskoncept                                                                                                           
Av olika/okända (välj vilket) anledningar förhalades försäljningen, den kom aldrig stånd. 
Nu – och efter en återremissrunda – rivs försäljningsbeslutet upp. Den nya planen är att kommunen själva går in och bygger om till förskolan samt säljer intilliggande fastigheter 
– Varför? Vi löser två problem samtidigt; det har gått två år med tom skola och nu kan vi ordna så barnen i Runsten får mycket bra lokaler för förskoleverksamhet. Vi måste komma till skott, argumenterade kommunalrådet Ilko Corkovic (S) under måndagens fullmäktigesammanträde. 
Den efterföljande debatten kändes igen från kommunstyrelsen. Moderaterna i form av Marcel van Luijn efterfrågade mer underlag, kritiserade Framtid Öland för inkonsekvens och ville inte bli beskylld för att ha försenat ärendet. 

– Vi vill ha utredning på vad det kostar, det finns inget att jämföra med, förklarade Marcel van Luijn och fick kritik av Ilko Corkovic: 
– Vi väljer att blicka framåt, dåtiden låter jag dig sköta – det gör du jättebra. 

Vilket fick moderatledaren att indignerat replikera: 
– Du behöver inte säga att vi blickar bakåt, det är lite lågt. Vi har olika sätt att titta framåt. 
Inte helt oväntat kom debatten även att handla om förskolan i Södvik och den av Centern hyllade ”sälja-hyra tillbaka-modellen”. 
– Vi har betalat 130 000 konor i dolda kostnader för Södvik och det är inte slut än, det är översvämning igen, kritiserade Ilko Corkovic och underkände än en gång Södviksmodellen och fick direkt mothugg av Stig Bertilsson (C):  
– En företagarfientlig inställning, en inställning som jag inte delar, ansåg denne och möttes av spridda gapskratt.Omröstningen blev ett första test av kvällens kanske mest spännande nyhet – det nyinköpta trådlösa voteringssystemet med allehanda finesser. Med tanke på fullmäktiges voteringsiver en till synes klok investering för 160 000 kronor och elddopet föll väl ut, blixtsnabbt stod det klart att försäljningen stoppats med voteringsresultatet 21 - 12. 

Beslutet applåderades från åhörarbänk, där vi bland annat såg Runstensprofilen Gun-Britt Nyborg. 
FAKTA
Mer om fullmäktige
  • 6 avsägelser av politiska uppdrag godkändes  
  • 7 medborgarförslag skickades vidare den kommunala beslutsgången
  • 25 ärenden avhandlades, däribland detaljplanen för ”Puttern” som godkändes                                       

Vid klockan halv elva i förmiddags hörde jag Runstensandans egen röst, Gun-Britt Nyborg, i ett minutlångt inslag i Kalmarradion.
Att denna kvinna skulle sluta vara engagerad - som nyligen antytts i Ölandsbladet - och istället "bli staty" är ju helt otänkbart. Det enda som Gun-Britt har gjort i den vägen är att lämna över ordförandeskapet i Runstens Intresseförening, men hon lär nog lik förbaskat kämpa vidare lika starkt för det som hon brinner för och antagligen också få som hon vill!
Klicka HÄR , sedan på blåvita startpilen överst vid texten FÖRMIDDAG I P4 KALMAR som dyker upp efter någon sekund och för därefter med musen den vita punkten på den vågräta placeringslinjen därunder åt höger till 27:04 och släpp där så börjar radioinslaget om Runstens skola och ni får höra vad Gun-Britt har att säga!
Vill du kommentera, klicka här!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar