Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 31 maj 2015

.


Opinionsledaren
  





Varför har det skitit sig med Mina timmar? 


Med viss inspiration från Norrköping - där projektet diskuterats under ett par år (och kom igång i höstas) - föreslog socialdemokraterna i vår kommun med Ilko Corkovic i spetsen i en motion i början av valåret 2014 att "Mina timmar" successivt skulle införas inom hemtjänsten i vår kommun. 

"Mina timmar" innebär att den som blivit beviljad ett visst antal timmar hemtjänst per vecka själv ska kunna få bestämma hur den tiden ska användas. T ex om det är vackert väder en dag kunna använda den tiden som kanske var tänkt till dusch den dagen till en promenad istället. Eller att istället för städning en viss dag kunna få hjälp med matinköp om det kanske just då skulle kännas viktigare,
  
Ett bra förslag som socialförvaltningen var snabba att sätta käppar i hjulet för. Först genom att chefskommandora Ewa Ekman lade den i sin skrivbordslåda i nästan nio månader innan socialnämnden fick yttra sig över den - och sedan lyckas förmå socialnämnden att i sitt yttrande - som kom först efter valet - göra "tummen ned".
  
Sedan har motionen fått ligga i ytterligare långbänk i sju månader och man undrar varför?

I måndags var det meningen att kommunstyrelsen skulle få ställning till motionen innan den slutgiltigt ska avgöras i kommunfullmäktige. Men plötsligt drogs den undan från dagordningen. Man kan undra om Ilko inte inte längre har de sina med sig, eller vad var anledningen?
  
Kan ju förstå om byråkraterna inom socialförvaltningen fasar för att hemtjänstmottagarna själva ska få inflytande över hur deras beviljade hemtjänsttid ska användas. Då är det ju risk för att ett antal tjänster som planerare av hemtjänsttidens användande står i farozonen. Planerandet och schemaläggandet av den enskilde medborgarens vardag verkar ju kunna sysselsätta hur många tjänstemän som helst.

Hela den omständiga administrationen hotas ju om den enskilde medborgaren själv får bestämma hur hans eller hennes beviljade - och betalade - hemtjänsttimmar ska användas. Och politikerna verkar vara mera lyhörda för höga tjänstemän än för kommunens medborgare.
   
Men för höge Farao, det är hög tid att vuxna medborgare som är beviljade hemtjänst får vara myndiga!

Vill du kommentera detta, klicka här!
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar