Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 14 juni 2015


Opinionsledaren
  





Ska det skita sig för Norra Öland också? 


För två veckor frågades här i ledarspalten: Varför har det skitit sig med Mina timmar? Det handlade om en högst lovvärd motion om valfri användning av beviljad hemtjänsttid, som Ilko Corkovic lämnat in för s-gruppen ett år tidigare och nu hade dragit tillbaka från kommunstyrelsens bord för att få den bättre behandlad. 

Vid samma kommunstyrelsesammanträde tvingades jag göra sammaledes beträffande en motion jag väckt ungefär samtidigt med syftet att försöka finna en väg för att få fler unga familjer att bosätta sig permanent på norra Öland.
  
Mitt förslag var 
att låta undersöka möjligheterna att erbjuda unga familjer som förbinder sig att bebygga en kommunal tomt på norra Öland samt bosätta sig på den och vara vara mantalsskriven där i minst tio år att efter att de tio åren är till ända återfå köpeskillingen och vad som erlagts för bygglov och VA-anslutning.
  
Detta har - efter prick ett år sedan motionen överlämnades för beredning - resulterat i en allmänt negativ hållen tjänsteskrivelse med  följande "bedömning":
  
"Det är inte säkert att förslaget skulle innebära skatteintäkter för kommunen. Till exempel finns det ingen garanti för att de som flyttar in är skattebetalare i tio år eller att de inte annars ändå skulle varit bosatta i kommunen. Resultatet kan istället bli att kommunens utgifter ökar t ex i form av försörjningsstöd. Vidare skulle en ökad befolkning på norra Öland kunna kräva avsevärda investeringar inom t ex skola och förskola, något som skulle kunna gröpa ur, eller till och med helt sudda ut, eventuella intäkter från ett utökat skatteunderlag."

Vilket dj-kla blajblaj! Tror den som skrivit tjänsteskrivelsen att så kallade socialfall skulle få banklån för att bebygga en tomt?
  
Och vad värre är - så tycks kommunstyrelsens arbetsutskott ha köpt detta skitsnack i tjänsteskrivelsen och har därför föreslagit att motionen ska avslås och ser dessutom tydligen också något negativt i om befolkningen på norra Öland skulle öka. 

Ordföranden i arbetsutskottet - Ilko Corkovic - är också ordförande i den tillfälliga fullmäktigeberedningen för landsbygdsutvecklingen på Norra Öland och borde faktiskt veta bättre. Samma borde även vice ordföranden i kommunstyrelsens arbetsutskott - Sofie Loirendal - göra, eftersom hon är förstanamnet för Framtid Öland, som gick till val just på att få fart på norra Öd. Hur fanken kan dessa båda över huvud taget tänka tanken att det skulle vara negativt med att få fler unga familjer på Norra Öland????

Våra politiker i högsta kommunledningen borde inte låta sig styras av tjänstemannasvammel. Det är dags för Ilko och Sofie att visa var dom egentligen står när det gäller Norra Öland!

Vill du kommentera detta, klicka här!
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Självklart ska vi hitta sätt för att få fler att flytta hit eller kanske tillbaka till sin barndomsö. Det gäller dock att de "morötter" som vi kan få fram ska vara lagliga. I Framtid Öland diskuterat möjligheten att skapa en egen pendlarlinje. Det skulle det exvis vara möjligt att kunna ha som en av de saker man kan erbjuda fritt kanske det första året för de som väljer att flytta hit permanent. Personligen tycker jag att man måste ta ett helhetstänk och ta hand om de som flyttar hit. De kommunala tomter som finns idag ska marknadsföras tillsammans med förskolor/skolor. I Böda finns exvis flertalet tomter mycket nära affär och förskola. Marknadsför dessa när vi har besökare här. Åkerbo visade upp fantastiska resultat förra året. Vem vill inte att sina barn ska få gå i en sådan trygg skola och samhälle?!

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt svar och att du vill visa var du står! Det lät betydligt bättre än hur ni i KSAU ville besvara min motion! Kan inte begripa hur ni kunde svälja och godkänna texten i tjänsteutlåtandet - men misstaget må vara glömt om ni nu bättrar er.

    Jag vill gärna understryka att det nu finns kommunjurist-ord på att det är en LAGLIG morot att erbjuda gratistomter till inflyttade med sådana villkor som jag föreslagit. Däremot är det inte lagligt att på samma sätt bjuda på bygglovsavgifter och VA-anslutning, men man kan erbjuda en "inflyttningspeng" som motsvarar detta på ett ungefär. Och det är viktigt att hålla sig inom lagens råmärken så att det inte slutar med en flopp.

    Ju fler morötter desto bättre och det behövs ett helt knippe.
    Förskolor - som du nämner - sticker inte precis ut i ett sådant sammanhang utan får mera ses som FÖRUTSÄTTNING för inflyttning av unga familjer!

    Hoppas nu verkligen att vi i beredningsgruppen kan lyckas få fram ett riktigt lockande knippe morötter för Norra Öland som hela kommunfullmäktige kan enas kring!

    SvaraRadera