Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 26 september 2015

Skördefestfredag i Borgholm

Ja nog är Borgholm är inbjudande i Skördetid alltid. Skördefesten är numera i full gång i staden redan på fredagen. Vackra och fantasifullt smyckade stolar bjuder välkommen redan vid ankomsten innanför den öppna stadsport en där bord med vita dukar och grönt väntar inbjudande på gatan. Doften av god mat kittlar näsan hela gatan ned.  
Välkomnande stolar

Inbjudande bord
På torget är handeln i full gång sedan tidig morgon. En gammal traktor med öländskt på släpet är aldrig fel. Provsmakning av öländska produkter i ett tält. Sång och musik och Bengt Grafström i högtalare.
En gammal traktor är aldrig fel
På Borgholms Handelsträdgård där vägen går mot Kolstad har den tidigare trädgårdsmästarbostaden förvandlats till ett kafé. I stora trädgården är det musik och där serverar grönsaksodlaren och kakelugnsmakaren Rolfe Turner från Alböke rykande varm pumpasoppa och säljer produkter från sina egna odlingar. Där finns också en uteservering med grillat lamm, äppelmust, öl och vin på menyn och med riktiga vinrankor hängande över borden. 
Turner med sin rykande varma pumpasoppa

Vinrankor över borden
Nere vid G.T. (gamla telegrafstationen på torget) står Årets kock Filip Fastén och serverar grillad fårkorv som han tillagat efter eget på öländsk råvara. Han har aldrig varit på Öland förut men lockats till Skördefesten av kroginnehavaren Kjell Jakobsson, som också lyckats få dit en bryggarbil med riktigt gott öl! Och senare mot kvällen spontan dans utanför till tonerna av Två Hill och en Till.
Filip Fasténs fårkorv lockade till G.T. ...
... liksom bryggarbilen
... och Två Hill och en Till
Vi behöver ingen ny "destinationsutvecklare" (som politikerna i Ölands kommunförbund dessvärre åter är på jakt efter)! Duktiga ölänningar inom besöksnäringsbranschen kan få till saker alldeles själva. Det visar inte minst Ölands Skördefest. Det räckte mer än väl med "frälsaren" Håkan Waxegård och hans kompisar! 
Foto: Per Lublin 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar