Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 29 november 2015

.


Opinionsledaren:

  





Nu är det allvar!


Aldrig förr har väl så många som nu insett vilket ansvar vi alla har för klimatet och för människans fortsatta överlevnad på vår jord.
  
Smältande polarisar och krympande grönlandsis i allt snabbare takt väcker allt fler frågor. Vad händer med stigande vattennivåer och ändrade havsströmmar? Hur blir det för oss om Golfströmmen vänder? Vad händer med nedfrusna sumpgaser om den sibiriska permafrosten tinar upp? Varför allt fler rasande oväder? Varför breder torkan ut sig på tidigare bördiga jordar? Varför sker förändringarna raskare än man trott tidigare? Hur mycket bidrar vi människor på olika sätt? Är det för sent att göra något?

Samtidigt med stigande vattennivåer i allt närmare framtidsperspektiv anses det fortfarande attraktivt att bygga nya sjö- eller havsnära bostäder. Så även i vår kommun där självaste samhällsbyggnadschefen på strutsmanér stuckit ner huvudet i sanden och drömmer om kommande bostadsbyggande i Yttre hamnen. Bara för att nämna ett närliggande exempel. Ett av många.
  
Samtidigt ligger klimatsmarta transportlösningar ännu i sin linda. När ska klimatvänlig sjöfart åter bli en naturlig del i transport och kommunikationer istället för dessa evinnerliga långtradare och motorvägsbyggen? Hur gör vi matproduktionen mer klimatsmart? Hur kan vi göra energiproduktionen mer klimatvänlig på ett riskfritt sätt?

Imorgon riktas världens ögon åter mot Paris. Då börjar den internationella klimatkonferensen då världens ledare måste komma överens! Nu är det allvar!
                                                                          
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar