Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 21 februari 2016

.


Opinionsledaren:

  





Styrelsens inre styrelse

                                                                   
Tänk er att sitta i en styrelse och vara ansvarig för styrelsens beslut utan att ha full insyn i beslutsunderlagen! Verkar det inte konstigt? Jo absolut, men så är det faktiskt i kommunstyrelsen i Borgholms kommun. 
   
I kommunstyrelsen finns nämligen en slags "inre styrelse" som kallas "arbetsutskottet", bestående av tre ledamöter. Detta är tillsatt av kommunstyrelsen och kommunstyrelsen ansvarar därmed för arbetsutskottets beslut. Men kommunstyrelsens övriga ledamöter (av vilka jag är en) får inte veta i förväg vad arbetsutskottet ska besluta om. Vi får inte se deras handlingar. Vi får bara ta del av protokollen där det står vad dom redan har beslutat i arbetsutskottet. I efterhand får vi således reda på ärendena på deras sammankomster och hur dom har beslutat, beslut som hela kommunstyrelsen formellt sett är ansvarig för!
  
Men inte ens i efterhand får vi ta del av deras kallelsehandlingar med beslutsunderlaget! Synnerligen märkligt att detta ska hemlighållas för oss som har ansvaret!
  
Kallelserna till kommunstyrelsen är offentlig handling liksom alla tillhörande handlingar. Undantaget endast några få fall av sekretessbelagda handlingar, där sekretessen likväl släpper när protokollet är justerat. Varenda medborgare har rätt att ta del av dessa handlingar. Har svårt att förstå varför det skulle vara annorlunda med kallelserna till kommunstyrelsens arbetsutskott.
    
Sen kan man fråga sig varför vi alls ska något arbetsutskott. Jag kan förstå att det i vissa lägen kan uppstå behov av snabba beslut, t ex i akuta krislägen, och att det då är lättare att samla tre personer än elva (som vi är i kommunstyrelsen). Men i sådana lägen borde det ju kunna räcka med ett protokollfört ordförandebeslut, så kan det ju faktiskt gå ännu snabbare!
  
Övriga ärenden kan ju istället avgöras när hela kommunstyrelsen är samlad.
  
En massa onödigt dubbelarbete skulle också försvinna om arbetsutskottet försvann, eftersom de ärenden som kommer upp på kommunstyrelsens bord som regel först blir "beredda" av arbetsutskottet, d v s arbetsutskottet ska då komma med ett förslag till hur kommunstyrelsen ska besluta. Förstår bara inte vad det ska vara bra för, och den slags "beredning" är dessutom inget som är föreskrivet i kommunallagen när det gäller kommunstyrelsen. Inte heller finns det något lagligt krav på att vi ska ha arbetsutskott.
  
Dagens arbetsutskott är en sluten inrättning som i princip går ut på att två slår den tredje när man inte är helt överens. Diskussionerna i utskottet är hemliga och man ser sällan eller aldrig i utskottets protokoll  några reservationer, som kunde avslöja dom delade meningar som kan ha förekommit. Till skillnad mot i kommunstyrelsens protokoll, där det titt som tätt förekommer att någon eller några reserverat sig mot ett beslut, innebärande att vederbörande svär sig fri och därmed inte har ansvar från beslutet. Kommunstyrelsen möten är dessutom numera öppna.
  
Sådant som kommunstyrelsens arbetsutskott hör inte hemma i ett öppet demokratiskt samhälle idag!  Det behövs ingen styrelse i styrelsen!                                                                                                                            
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar