Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 19 april 2016

Överrumplingsteknik som segrade med en rösts övervikt. Hur det kommer att sluta i förvaltningsrätten är långt ifrån givet

Med överrumplingsteknik som plötsligt "extraärende" segrade prestigen över det någorlunda sunda förnuftet med en rösts övervikt både i kommunstyrelsen och dessvärre även i kommunfullmäktige med någon timmes mellanrum. Nu blir det plötsligt tio miljoner och inte fyra och en halv som satsas på att göra ett stort HVB-hem av f d Vårdcentralen på Ekbacka (lasarettsområdet). 
Frågan om hur länge ett HVB-hem i storformat kommer att behövas i lilla Borgholm var tydligen ointressant för dem som drev igenom beslutet.
Kommunen kunde lika gärna ha satsat tio miljoner kronor på att köpa trisslotter och hoppas på att det i slutänden skulle bli vinst.
Att ytterligare koncentrera ensamkommande till Ekbackaområdet är inte särskilt lyckat ur humanitär synpunkt, eftersom det till stor del handlar om unga män som skickats dit huller om buller utan hänsyn till deras respektive bakgrund, som gjort att de har flytt från sina respektive länder. I sina hemländer kanske dom har stridit mot varandra. Inte underligt då om det ofta uppstår våldsamma bråk där dom hamnar.        Det kanske anses naivt, men jag är av den uppfattningen att det bästa för dom ensamkommande flyktingarna är att så snart som möjligt integreras i vårt samhälle och det gör dom knappast genom att placeras på stora institutioner.
Röstsiffrorna blev 6-5 i kommunstyrelsen* och sedan 18-17 i kommunfullmäktige**. Återstår hur det kommer att sluta i förvaltningsrätten, ty det är långt ifrån givet!
*)      Fotnot 1: HÄR är debatten i det extrainsatta kommunstyrelsemötet (sammanlagt 33 minuter)
**)   Fotnot 2: HÄR är debatten i samma extraärende i kommunfullmäktige (sammanlagt 40 minuter)
                            
Plats för kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar