Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 21 september 2016

Sockenträffar över gränserna - nu är det beslutsfattarnas tur att lyssna! Ikväll är det i Gärdslösa.

För hundra år sedan och kanske mer därtill - när det fortfarande var osämja mellan socknarna på Öland - så använde sig gärdslösabor och bredsättrabor av öknamnen "bressättragafflar" och "gärdslösaknivar" om varandra.   
På den tiden hade det nog varit otänkbart att barnen från de båda socknarna skulle kunna gå i samma skola - som dom gör nu. Slagsmål mellan socknarna förekom också. Numera är det lyckligtvis annorlunda och ikväll är det meningen att bredsättrabor och gärdslösabor ska samlas till gemensam Sockenträff i IOGT-lokalen vid Gärdslösa kyrka.
Detta under ledning av kommunfullmäktiges - och demokratiberedningens - ordförande Eva-Lena Israelsson som kommer med smörgåstårtor till välfägnad. Och som beställt kaffe till alla på plats. Och där vi i den tillfälliga beredningsgruppen för fördjupad demokrati och medborgarinflytande i Borgholms kommun - som det som fint heter - ska låta alla som kommer till träffen få komma till tals om hur medborgarinflytandet och demokratin mellan valen ska kunna bli bättre.
Tidigare informationsträffar ute i bygderna i kommunens regi har ju gått ut på att beslutsfattarna kommit ut och förklarat för folket på platsen hur saker och ting ligger till och hur det ska vara. Nu är det äntligen omvända roller. Nu är det folket som ska få förklara för oss beslutsfattare hur saker och ting ligger till och hur det ska vara. Nu är det vår tur att lyssna och rätta oss därefter! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar