Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 20 maj 2017

Urbota dumt på kommunens hemsida. Låt oss slippa nya gifter i maten!

Läst på kommunens hemsida:
Borgholms kommun arbetar tillsammans med Kalmar kommun med ett EU-projekt för att kunna etablera storskaliga musselodlingar i Östersjön för att kunna skapa en lokal näringsloop. Musslor tar upp kväve och fosfor och kan utgöra en riktigt bra proteinråvara som kan användas till djurfoder (t.ex. kyckling och höns) och till viss del ersätta fiskmjöl. Odlingarna skulle kunna innebära en möjlighet till landsbygdsutveckling och nya näringar.
En del i ovanstående stycke är så urbota dumt att jag har markerat med fetstil. 
Funderar nämligen på om jag verkligen vill äta kyckling eller ägg i fortsättningen om kycklingar och värphöns utfordras med musslor från Östersjön. Redan fiskmjöl som djurfoder är väldigt tveksamt om man inte vet var fisken är fiskad. Om fisken kommer från vatten från vilka man avråds från att äta alltför mycket fisk på grund av gifterna där, så bör man nog inte heller äta djurprodukter från djur som är uppfödda på fiskmjöl gjord på sådan fisk.
Eftersom musslor är särskilt duktiga på att ta upp gifter och fungerar som ett slags reningsverk där vattnet inte är rent, så skulle jag definitivt inte vilja äta några musslor från Östersjön. Inte heller vill jag äta kyckling som är uppfödd på djurfoder gjort av östersjömusslor. Lika lite som jag vill ägg där hönsen utfordrats med sådant djurfoder. Och säkert kommer många med mig att resonera på samma sätt om det skulle bli aktuellt.
Musselodlingar i syfte att rena Östersjön och Ölandssund är bra och bör stödjas, men musslorna får inte odlas för att konsumeras vare sig av människor eller djur inom livsmedelsproduktionen. Det vore inte bra för öländsk äggproduktion eller kycklinguppfödning om folk slutade äta ägg och kyckling för att undvika att få i sig gifter från dessa små miniatyrreningsverk.
Inte särskilt smart om Borgholms kommun försöker marknadsföra nya näringar på ett sätt som riskerar att slå ut andra redan etablerade näringar. 
Låt oss slippa nya gifter i maten!
Skärpning! 
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar