Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 28 januari 2015

Det går långsamt med den utlovade öppenheten

I måndags skrev jag i ett inlägg Öppet eller slutet beträffande nya miljö- och byggnadsnämndens och nya socialnämndens första möten idag respektive imorgon att "dom mötena ska vara offentliga så att både allmänhet och press kan vara med som åhörare". 
Det var nu att hoppas lite för mycket. Visserligen var öppna kommunstyrelse- och nämndemöten ett av den nya "majoritetens" paradnummer när den presenterade sig i höstas. Det stod då helt klart att från och med start skulle det vara öppna sammanträden såväl i den nyvalda kommunstyrelsen, som i dom nyvalda nämnderna. När dom nyvalda nämnderna nu tillträdde vid årsskiftet, så borde ju deras första sammanträden mot denna bakgrund vara offentliga 
Nyvalda utbildningsnämnden hade sitt första möte för två veckor sedan och det lär ha varit offentligt och öppet för allmänheten. Men enligt uppgift var det ingen från allmänheten som kom dit, inte ens pressen infann sig. 
Nyvalda samhällsbyggnadsnämnden premiärmöte idag var däremot inte offentligt. Dom måste vänja sig först, sade kommunalrådet Ilko Corkovic (s) när jag frågade honom om orsaken.
Och den nya socialnämnden som har sitt första möte imorgon, hur blir det med det? Det mötet kommer inte heller att vara offentligt! 
 "- Vi måste lära känna varandra först", säger den nya socialnämndsordföranden Gunilla Johansson (s) när jag ringer upp henne. Hon tillägger dock att detta gäller bara dom två första mötena. Sen ska alla möten vara öppna. Utom när det gäller ärenden av personlig karaktär, men eventuella sådana ärenden kommer då läggas allra sist på dagordningen. 
Det går långsamt med den utlovade öppenheten, men det går åt rätt håll. 
Vill du kommentera, klicka här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar